Hiivaleipäjauho

 

Hiivaleivät

5 dl piimää
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 tl suolaa
2 tl etikkaa
1,3 l hiivaleipäjauhoja
mausteeksi:
1,5 tl jauhettua anista tai
1,5 tl jauhettua fenkolia

Liuota piimään hiiva. Sekoita suola, etikka, mausteet ja suurin osa jauhoista. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinan joukkoon loput jauhot. Leivo neljä halkaisijaltaan noin 30 cm:n leipää. Anna nousta kaksinmkertaiseksi. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle hieman jauhoja. Paista 300 asteessa noin 20 min.

 

Lesekorput (sokeriton)

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
75 g voita
1 dl vehnälesettä
1 tl jauhettua kardemummaa
0,5 tl suolaa
n. 6,5 dl hiivaleipäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää leseet, kardemumma ja suola. Vaivaa suurin osa jauhoista taikinaan. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Vaivaa loput jauhot taikinaan ja leivo sämpylöiksi. Pyöräytä sämpylät lesekulhossa ennen pellille laittoa, et tarvitse laivinpaperia. Anna nousta pellillä liinan alla kaksinkertaiseksi. Paista 250 asteessa n. 10 min. ja jätä sämpylät jäähtymään ritilälle peittämättä. Halkaise sämpylät haarukalla. Laita puolikkaat uuniin pellille ja anna korppujen saada hiukan väriä 175 asteessa. Loppukuivatus raollaan olevassa 75 asteisessa uunissa.

 

Ohra Unelma-sämpylät

1 l Äidin Unelma ohrasuurimopuuroa
n. 2,5 dl hiivaleipäjauhoja
1,5 dl öljyä
1 dl siirappia
50 g hiivaa
2 tl suolaa

Kastele sämpylät lesekulhoon ennen uunipellille laittoa. Anna kohota rauhassa pellillä ennen uuniin laittoa. Paista noin 20 minuuttia 225-250 asteisessa uunissa.

 

 

Displaying 20140828_131600.jpg

 

 

BNR_verkkopuoti