Puolukka-ruisvaahto

1,5 dl sihtiruisjauhoja 2 dl kiehuvaa vettä 4 dl (200 g) pakastepuolukoita 0,5-0,75 dl sokeria 1 tl vaniliinisokeria Mittaa ruisjauhot kulhoon ja sekoita joukkoon kiehuva vesi. Lisää jäiset puolukat, sokeri ja vaniliinisokeri. Vatkaa sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Jos käytät tuoreita tai sulaneita puolukoita, jäähdytä ruisseos hyvin ennen vaahdottamista.

 

Hapan ruisleipä

3 l vettä
5 kg ruisjauhoja
50 g hiivaa tai vähän happamen ruisleivän paloja
2 rl suolaa

Hiiva tai leipäpalat ja osa jauhoista sekoitetaanhaaleaan veteen. Seoksen annetaan hapata noin vuorokausi lämpimässä ja sitä sekoitetaan välillä. Suola ja loput jauhot sekoitetaan huolella taikinaan. Taikinan noustua kaksinkertaiseksi aloitetaan leipominen. Leivät pistellään kauttaaltaan tasaisesti. Paistetaan 275 asteessa n. 30 min. Peitä leivät paistamisen jälkeen.

 

 Omenalimppu

1 l makeuttamatonta omenasosetta
0,5 l piimää tai vettä
2 dl siirappia
50 g hiivaa
1,5 rl suolaa
1 tl kanelia
2 dl rusinoita tai lesettä.
9 dl ruisjauhoja
2 l vehnäjauhoja

Liuota nesteeseen hiiva. Sekoita suola ja mausteet sekä suurin osa jauhoista. Alusta taikina kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna nousta. Vaivaa taikinan joukkoon loput aineet. Leivo leivät ja anna nousta. Paistetaan 170 asteessa n. 60 min. Voidellaan kuumana vesesiirappiseoksella ja peitä liinalla. Säilyy viileässä pitkään. pakastus täytelöittää makua. Annoksesta tulee 4-5 limppua.

 

 Rukiinen sämpylä

1 l vettä
100 g Äidin Unelma –ruishiutale
70 g hiiva
30 g sokeri
20 g suola
30 g voi
560 g hiivaleipäjauho
175 g ruisjauho
560 g vehnäjauho

Äidin Unelma –ruishiutaleet imeytetään 30 min. 60 asteisessa vedessä. Taikina alustetaan normaalisti ja nostetaan 40min. Paistaminen 200 asteessa 20 min.

 

 

Ruisjauho Riihipuodin mylly

 

BNR_verkkopuoti