Rukiinen kinkkupiirakka

Pohja

2,5 dl sihtiruisjauhoja

0,5 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

50 g voita

1 dl kylmää vettä

Täyte:

3 rkl purjoa

2 dl juustoraastetta

200 g kinkkua

2 kpl tomaattia

1 kpl paprika

2 dl ruokakermaa

2 kpl kananmunaa

suolaa, pippuria, paprikajauhetta

Nypi pehmeän voin sekaan muut pohjan aineet, ja vuoraa taikinalla voideltu piirakkavuoka. Leikkaa kinkut, tomaatit ja paprika kuutioksi ja levitä ne ja purjo piirakkapohjan päälle. Huom! Valuta tomaateista ja paprikasta vedet pois, ettei piirakkapohja kostu! Sekoita ruokakerma, kananmunat ja mausteet sekaisin ja kaada täytteen päälle, levitä myös juustoraaste piirakan päälle. Paista uunissa 150 asteessa noin 30 min.

 

Marjapiirakka

Pohja:

75 g voita

1,5 dl sokeria

2 kpl kananmunaa

1 dl ruisleseitä

2,5 dl sihtiruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1,5 dl piimää

Täyte:

5 dl marjoja (esim. mustikoita ja vadelmia)

2 rkl perunajauhoja, jos käytät pakastemarjoja

Muruseos:

75 g voita

1 dl sokeria

1,5 dl ruisleseitä

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat yksitellen joukkoon hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa sekaisin ja lisää vaahtoon siivilän läpi. Nostele taikina sekaisin kaapimella ja lisää piimää ja kuivia aineita vuorotellen. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan, lisää pakastemarjoihin perunajauhoja ja kaada pohjan päälle. Tee vielä päälle muruseos: Nypi pehmeä voi, sokeri ja ruisleseet murumaiseksi seokseksi ja ripottele marjojen päälle sinne tänne. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia. Tarjoa esim. vaniljajäätelön kera.

 

Puolukka-ruisvaahto

1,5 dl sihtiruisjauhoja

2 dl kiehuvaa vettä

4 dl (200 g) pakastepuolukoita

0,5-0,75 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Mittaa ruisjauhot kulhoon ja sekoita joukkoon kiehuva vesi. Lisää jäiset puolukat, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Jos käytät tuoreita tai sulaneita puolukoita, jäähdytä ruisseos hyvin ennen vaahdottamista.

 

Ruisjauho Riihipuodin mylly

 

BNR_verkkopuoti